Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) Nedir?
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), koçluk mesleğinin liderliğini üstlenmiş global şekilde hareket eden a.ıktırbir organizasyondur. ICF koçluk mesleği ile ilgili üst düzey standartlar belirleyerek, bağımsız bir şekilde ünvanlar yaparak, dünya genelinde eğitimli koçlar ağı oluşturarak bu mesleği ileriye taşımayı hedeflemektedir. 2020 yılında 25. Yıl dönümünü kutlayan ICF, 1995 yılında aktif yaşamına başladı. O yıllardaki genel amacı bu mesleğe olan güvenirliği arttırmak olan organizasyon, koçların birbirleriyle iletişim kurabileceği bir ortam yaratmak hedefindeydi. Takip eden yılların ardından büyüyen ve gelişen bir hareket haline gelen ICF, profesyonel koçlardan oluşan dünyanın en büyük organizasyonu ve bu mesleği icra edenlerin sesi haline geldi. 2020 yılına gelindiğinde Uluslararası Koçlar Federasyonu, Uluslararası Koçluk Federasyonu halini aldı. Federasyon bu haliyle sadece ismini değiştirmiş olmadı, koçluk vizyonunu geniş kitlelere yaydı ve koçlara, koçluk müşterilerine ve dünyaya hizmet etmenin alternatif bir yolunu yaratmış oldu. Hızlıca büyüyen ve gelişen bu federasyon 2021 yılında markasını ve ekosistemini dünyaya tanıtarak, koçluğun geleceğine dair cesur ve yepyeni bir adım attı. Geçmişte tek bir organizasyon olan ICF artık 6 aileden oluşan yeni bir federasyona dönüştü. ICF her biri kendi yönetim ve organizasyonuna sahip 6 aile kuruluşunun şemsiye görevi gören kuruluşudur ve bu kuruluşların hepsi için koordinasyon görevi yapar. Bunların 4 tanesi daha önce gerçekleştirilmiş, çalışmaları temel alan organizasyonlardır. ICF Profesyonel Koçlar (ICF Professional Coaches), ICF Unvanlama ve Standartlar (ICF Credentials and Standards), ICF Koç Eğitimi (ICF Coach Education) ve ICF Vakfı (ICF Foundation). Diğer ikisi ise yeni kuruluşlardır. ICF Organizasyonlarda Koçluk (ICF Coaching in Organizations) ve ICF Düşünce Liderliği Enstitüsü (ICF Thought Leadership Institute). Koçluğun toplumun bir parçası olduğunu düşünen ICF, üyelerinin profesyonel bir şekilde bu işi yaptığı bir geleceği inşa etmenin peşindedir. ICF vizyonu gereği, toplumda bu işi icra edenlerin profesyonel olarak yer edeceği bir gelecek hayal eder ve misyonu olarak da bünyesinde bulunan koçların dünyayı güçlendirdiğine inanır. Öte yandan, ICF diğer koçlara ve koç olmak isteyenlere ilham veriyor ve evrensel değerler ile yoluna devam ediyor.
- ICF vizyonu ve misyonu
- ICF Türkiye
- ICF Azerbaycan
- Koçluk eğitimi
ICF Türkiye
ICF Türkiye, koçluk mesleğinin global lideri olan ICF’in (Uluslararası Koçluk Federasyonu) Türkiye’deki şubesi olarak 2005 yılında kuruldu. 24 Aralık 2009 tarihinde ise Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) ismiyle resmi olarak hizmet vermeye başladı. Türkiye’de bu mesleğe olan güvenirliği arttırmak amaçlı programlar ve standartlar oluşturan ICF Türkiye’nin genel amacı, koçluk mesleğini toplumda var etmek ve ilerletmek. Üyeleri de bu amaca hizmet ederek, en yüksek kalitede koçluk hizmeti vermektedir. Dayanışma, dayanıklılık, denge ve dönüşüm temasını koruyarak dijitalleşme, operasyonel mükemmeliyet ve koçluk mesleğinin gelişimini ortaya koyan ICF Türkiye, üyelerinin mesleki gelişimine katkı sunacak ve toplumsal fayda sağlayacak projeler ortaya koyuyor. Yetki ve etki alanlarını genişletip ilerleterek yoluna devam eden bu dernek, Türkiye’de bu mesleği geliştirmek için iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve diğer koçluk dernekleri ile iş birliği içinde ilerliyor. Öte yandan, üyeleriyle bağlarını kuvvetlendirerek, küresel gelişmeler ışığında mesleğin gelişimi için çalışıyor. Mesleği sürekli ileri taşıyarak ve bu mesleği her zaman daha iyi yönlere çekmek ve halk nezdinde güvenirliği üst seviyelere taşımayı hedefliyor. ICF’nin Türkiye temsilcisi olan bu dernek, koçluk mesleğinin sağlıklı gelişimi, bilinirliğinin artması ve itibarının hak ettiği konuma ulaşması ve profesyonel koçların toplum içinde varlığını fark ettirip daha çok faaliyet göstermesini istiyor. Buna ilave olarak dernek, tüm üyeleri ile birlikte yeni çalışmalar ve yeni projeler ile mesleği tanıtmaya ve mesleğin topluma olan yararlarını anlatmaya devam ediyor.
ICF Azerbaycan
Azerbaycan’da Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF)’in 2022 yılı sonu itibariyle 24 üyesi bulunmaktadır. Azerbaycan’da 2019 yılında uluslararası konuşmacıların olduğu Koçluk ve Liderlik Konferansı düzenlendi. Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF)’in Ocak 2023 raporuna göre Azerbaycan’da 4 ACC, 12 PCC ve 2 MCC ICF ünvanlı koç vardır.
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF)’in Azerbaycan’daki üyeleri ICF Azerbaycan şubesi açılması için çalışmalara devam etmektedir.
Unvanlar
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), koçların uluslararası varlığını sürdürmek, onları unvan sahibi yapmak ve bilgi ve deneyim sahibi olduklarını ispatlamak amaçlı profesyonel koçlar için endüstrinin standartı olan bir ICF Sertifikası oluşturdu. Bu bakımdan Uluslararası Koçluk Federasyonu’nun kuruluşundan bu yana, akreditasyon, koçluk endüstrisinin başarısı ve güvenilirliği için çok önemlidir. 2021’de bunu geliştirerek ICF Coaching Education (ICF Koçluk Eğitimi) adıyla dünya çapındaki koçların eğitim düzeyini belirlemek amaçlı güncel bir akreditasyon yapısını duyurdu. Bu yeni akreditasyon yapısı ICF unvan seviyeleri ile uyumlu şekilde ayarlandı ve eski Akredite Koçluk Eğitim Programı (ACTP) ve Onaylanmış Koça Özel Eğitim Saatleri (ACSTH) programlarının güncel ve değiştirilmiş şekilde yerini aldı. Buna göre çeşitli düzeyler oluşturuldu.
- Düzey 1: Associate Certified Coach ACC (eski adıyla ACSTH)
- Düzey 2: Professional Certified Coach PCC (eski adıyla ACTP)
- Düzey 3: Master Certified Coach MCC (Yeni getirilmiş olan)
Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) koçluk eğitimi ve sınavlarını içeren, global olarak tanınmış ve kabul görmüş bir unvan ve sertifikasına sahip bir federasyondur. ICF koçluk eğitimi akreditasyonu, sağlayıcılara güvenirlik sağlamaktadır. Öte yandan, akreditasyon süreci, sürekli iyileştirme içeren ve ortak bir dil ve kalıcı standartlar sağlamaktadır. Kişilere koçluk becerilerini başkalarıyla iletişimde kullanma becerisi kazandıran tüm eğitim ve öğretim programlarını içerir. Akreditasyon, kişisel ve profesyonel potansiyeli en üst düzeye çıkarmak isteyen koçlar için hazırlanmış bir uygulamadır. ICF onaylı koçlar için çok önemli olan bu süreç, koçlukta mükemmellik arayışında kritik bir andır. Bireylerden kuruluşlara kadar müşterilere koçluk yapmak için bir ICF unvanı kalite, dürüstlük ve meşruiyetin bir simgesidir. ICF unvanlarına sahip olan ve elinde sertifikasını bulunduran bir koç koçluk başarısı tescil edilmiş olarak hizmet sağlar. ICF unvanı olan profesyonel koçlar, koçluğun toplumun ayrılmaz bir parçası olması için koçluk mesleğini ilerletmek noktasında en önemli yapı taşlarıdır ve profesyonel koçlukta en üst düzey kaliteyi temsil etmektedir. ICF koçluk eğitimi, akredite sahibi olan koçlara hem içerik hem de statü açısından bir çok avantaj sağlamaktadır. Dünya çapındaki koçlar, ICF’i bir endüstri lideri olarak tanımakta ve eğitim talebiyle ICF’e başvurmaktadır. ICF, başvuru sahibi koçları belirli bir eğitim, öğretim ve sınava tabi tutup akreditasyon ve unvanlama sağlamaktadır. ICF akreditasyonuna sahip olmaksa, unvan sahibi bir koça ve onun koçluk hizmetlerine sorgusuz sualsiz güvenilirlik kazandırmakta birlikte, onun toplumda bilinirliğini arttırmaktadır. Bir koçun bu unvanlara başvurabilmesi için öncelikli koşul, eğitimini tamamlamış olmaktır. Daha sonra da koçluğa ilişkin bilgi ve deneyim içerikli şartların tamamı sağlanması gerekmektedir. ICF unvanları, eğitimler ve deneyim ihtiyaçlarını karşılayan profesyonel koçlara verilir. ICF aracılığı ile koçluk unvanlarını elde etmek, bir koçun dürüstlüğe, koçluk bilgi ve becerilerine bağlıdır. Bu unvan ustalaşan koçların müşterilere yüksek bir saygınlıkla bağlılığa ilişkin temsilidir. ICF unvan sahipleri, profesyonel koçlukta mükemmelliği temsil edip, toplumda varlığını gösterenlerdir. İlk defa bir ICF unvanı almaya ilişkin başvurmuş olan ya da mevcut unvandan bir üst unvana geçmek isteyen koçlar belirtilen eğitim, öğretim ve sınavları başarıyla tamamlamalı ve daha sonra topluma yararlı şekilde tüm becerilerini sergilemelidir.